Ny lag om resegaranti från 1 augusti

27 jun 2018

Den 1 augusti 2018 träder en ny resegarantilag i kraft som gör att konsumenternas skydd stärks. Det görs genom att flera tjänster än tidigare kan bilda en paketresa och att begreppet ”sammanlänkade researrangemang” introduceras.   

Ny lag om resegaranti från 1 augusti

Den 1 augusti 2018 träder en ny resegarantilag i kraft som gör att konsumenternas skydd stärks. Det görs genom att flera tjänster än tidigare kan bilda en paketresa och att begreppet ”sammanlänkade researrangemang” introduceras. Sammantaget innebär de nya reglerna ett ökat ansvar för researrangörer och återförsäljare men även fler valmöjligheter att ordna resegarantin på.

Resegarantilagen gäller för:

Paketresor bestående av minst två olika resetjänster. Resetjänsterna kan bestå av transport, inkvartering, hyrbil eller en turisttjänst. Sammanlänkade researrangemang.

Konsumentverket ansvarar för paketreselagen där villkoren för sådana resor finns. Här regleras också så kallade sammanlänkade researrangemang.

Vi på Kammarkollegiet ansvarar för lagen om resegaranti. Arrangörer och återförsäljare av paketresor eller sammanlänkade researrangemang måste anmäla sin verksamhet till oss.

Läs mer om nya paketreselagen och nya resegarantin här

Läs beslutet på riksdagens webbplats