• Start
  • Aktuellt
  • Statligt lån för återbetalning av skulder till resenärer för inställda ombokningsresor- ansökan öppnar 2 augusti

Statligt lån för återbetalning av skulder till resenärer för inställda ombokningsresor- ansökan öppnar 2 augusti

15 juli 2021

Har ert företag skulder till resenärer som fått sina ombokade paketresor inställda eller avbeställda? Under perioden 2 augusti till 31 augusti 2021 kan paketresearrangörer ansöka om ett lån hos Kammarkollegiet för att betala igen skulder till resenärer för inställda eller avbeställda ombokningsresor. Lånet handläggs under september och vår förhoppning är att utbetalningarna av lån ska påbörjas redan samma månad.

Om en paketresa ställs in har resenären enligt gällande lagstiftning rätt att få pengarna tillbaka inom 14 dagar. Resenären kan även avboka avgiftsfritt och har rätt att få pengarna tillbaka om paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter.

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer enligt paketreselagen (2018:1217) ska betala tillbaka stora summor till resenärer för inställda, avbeställda under kort tid, oavsett om de fått tillbaka motsvarande medel från sina underleverantörer, till exempel från hotell och flygbolag. För att möjliggöra för arrangörer att betala återstående skulder för inställda eller avbeställda ombokningsresor, som pandemin har fört med sig, införs ytterligare en tidsbegränsad möjlighet till statligt lån. Lånet löper på 3 eller 6 år till låg ränta.

Här hittar du mer information om lånet och kan ansöka från och med den 2 augusti i år

Ansökan öppnar den 2 augusti via länken ovan. Kontakta reselan@kammarkollegiet.se för eventuella frågor.