• Start
  • Aktuellt
  • Kammarkollegiet har översänt förslag till Regeringskansliet på hur den statliga kontrollen och kvalitetsbedömningen av tolkar som arbetar i det offentliga kan öka

Kammarkollegiet har översänt förslag till Regeringskansliet på hur den statliga kontrollen och kvalitetsbedömningen av tolkar som arbetar i det offentliga kan öka

13 december 2024

Regeringen har med anledning av Tidöavtalet gett Kammarkollegiet i uppdrag att lämna förslag på hur den statliga kontrollen och kvalitetsbedömningen av tolkar som arbetar för det offentliga kan öka. Kammarkollegiet har nu lämnat en skriftlig rapport till Regeringskansliet.

I uppdraget har ingått att se över hur tillsynen av enskilda auktoriserade tolkar kan förbättras, att se över hur Kammarkollegiets befintliga auktorisationsprocess vad gäller information om och utformning av kunskapsproven och registerföring av tolkar kan utvecklas. Kammarkollegiet har också utrett om det finns anledning att se över de sökandes förkunskapskrav.

Förändringsförslag

  • Kammarkollegiet har dragit slutsatsen att samverkan med olika aktörer på marknaden behöver öka för att hitta nya och befintliga målgrupper för auktorisation, men också för att ha en dialog om nyttan med kvalitetsstämpeln som en auktorisation innebär.
  • Vidare finns det ett generellt behov av att automatisera och förbättra interna processer så att kvaliteten ökar och tid frigörs, exempelvis genom utveckling av det nationella registret med nya och automatiserade funktioner och enklare anmälan inom tillsynsverksamheten.
  • Tillsynsverksamheten kan också förbättras genom ökad transparens och riktade tematiska tillsyner.
  • Kammarkollegiet konstaterar vidare att det behöver göras en översyn av provformatet. Dels har inte nuvarande provformat setts över sedan det infördes 2014, dels behöver vi utreda om auktorisationsprovet prövar kunskaper och färdigheter som är relevanta i dagens tolkanvändning.

Detta innebär ett arbete i två steg med start under 2025. Inledningsvis görs en förstudie utreda behov och krav på kvalitet på tolktjänster. Därefter följer en utvärdering av förstudien göras för att dra slutsatser om det finns behov av utveckling av provformatet.

Arbetet kan påbörjas inom ramen för den ordinarie verksamheten men kommer att kräva förstärkning av kompetens och resurser för att kunna genomföras fullt ut. När det gäller behov av en utredning av kraven på förkunskaper anser vi att ett sådant arbete i så fall bör göras först efter en översyn av kvalitetskrav på tolkar och en översyn av provformatet eftersom detta kan leda till förändrade krav på förkunskaper.