Kammarkollegiet avslutar uppdraget Kommunal ekonomi i balans
Regeringen beslutade den 15 juli 2021 att kommuner och regioner med svag ekonomi skulle få möjlighet att ansöka om bidrag för att vidta åtgärder i syfte att främja en ekonomi i balans och en god ekonomisk hushållning. Kammarkollegiet fick uppdraget att administrera statsbidraget. Nu har Kammarkollegiet avslutat uppdraget och redovisat en slutrapport till regeringen.
Ansökningsperioden för bidraget var från den 1 januari 2022 till den 31 mars 2022. 25 kommuner och 13 regioner uppfyllde kriterierna för att kunna beviljas det tillfälliga statsbidraget för ekonomi i balans.
Totalt inkom 334 åtgärder från de 28 kommunerna/regionerna. Den sammanlagda summan av ansökt belopp uppgick till knappt 1,8 miljarder kronor. Totalt beviljades åtgärder för drygt 520 miljoner kronor.
Uppnådda effekter från slutredovisningen
Exempel på åtgärder som visat på bra effekt:
- Rivningar: flera kommuner/regioner kunde göra sig av med onödiga driftskostnader för lokaler som inte användes och som inte gick att avyttra.
- Energieffektiviseringar: gav en omedelbar effekt som bidrog till kort återbetalningstid, effekten väntas hålla i sig i många år framöver.
- Större omstruktureringsprojekt: exempelvis sammanslagning av äldreboenden och/eller förskolor för att minska behovet av resurser.
Reflektioner från delegationen och kansliet
- Tiden från information om möjligheten att söka det tillfälliga statsbidraget till ansökningstidens slut var för kort.
- Delegationens uppdrag kunde ha varit längre än tiden för redovisning av genomförda åtgärder för att möjliggöra effektuppföljning vid ett senare tillfälle.
- Delegationen hade en förväntan på att kommuner och regioner med negativ soliditet redan hade genomtänkta förslag till åtgärder för att minska sina kostnader i syfte att främja en ekonomi i balans.
- Delegationens arbete har koncentrerats till de godkända åtgärderna och mindre på kommunernas/regionernas ekonomi i sin helhet.
- Det skulle varit en fördel om det hade varit tydligare uttalat att det fanns möjligt att få bidrag för samarbetsprojekt mellan kommuner samt mellan kommun och region.
- Delegationen ser att det är viktigt med politisk förankring av åtgärderna i ansökan, vilket var ett krav för bidraget. Däremot är det svårt att säkerställa att den politiska förankringen håller i flera led.