• Start
  • Aktuellt
  • Nytt projekt ska stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor över hela Sverige

Nytt projekt ska stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor över hela Sverige

28 okt 2016

Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinnas Projekt Systerskap skall stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor genom att öka deras delaktighet, skapa mötesplatser samt möjliggöra erfarenhetsutbyten mellan nyanlända och etablerade svenskar. Projektet får stöd med 4,4 miljoner kronor från Arvsfonden. 

Nytt projekt ska stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor över hela Sverige

- Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Kvinna till kvinnas Projekt Systerskap är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Om projekt Systerskap på Arvsfondens webbplats

Kvinna till Kvinna är en stiftelse som arbetar med att stödja kvinnoorganisationer i konfliktområden. Flyktingsituationen i Sverige har inneburit att Kvinna till Kvinna även vill arbeta i en svensk kontext med att stärka nyanlända kvinnor i som kommit till Sverige på grund av konflikter som Kvinna till Kvinna har erfarenhet av. 

Projekt Systerskap ska stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor genom att öka deras delaktighet, skapa mötesplatser samt möjliggöra erfarenhetsutbyten mellan nyanlända och etablerade svenskar. Inom ramen för projektet kommer man även att utbilda aktiva förändringsaktörer. Målet är att 200 nyanlända tjejer och unga kvinnor genom projektet skapat sig ökade förutsättningar för delaktighet och inflytande i samhället. Projektet utgår ifrån Kvinna till Kvinnas befintliga volontärgrupper, varav majoriteten är mellan 18-25 år, och som finns i Göteborg, Malmö, Linköping, Umeå, Uppsala och Stockholm.

Kvinna till Kvinnas webbplats

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2015 delades 642 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970. Bara sedan 2005 har det delats ut 5,46 miljarder kronor till 2 100 projekt i civilsamhället.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet
070-292 81 02