• Start
  • Aktuellt
  • BRIS och Riksidrottsförbundet gör gemensam satsning på idrottsledare och deras möten med flyktingbarn

BRIS och Riksidrottsförbundet gör gemensam satsning på idrottsledare och deras möten med flyktingbarn

02 nov 2016

Med projektet Nyanlända barn, idrott och inkludering gör BRIS och Riksidrottsförbundet en gemensam satsning för att stärka idrottsledare och tränare i deras möten med barn och unga med erfarenhet av flykt. Projektet får stöd med 4,2 miljoner kronor från Arvsfonden.

BRIS och Riksidrottsförbundet gör gemensam satsning på idrottsledare och deras möten med flyktingbarn

- Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Projektet Nyanlända barn, idrott och inkludering är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Under det senaste året har flera idrottsföreningar öppnat sin verksamhet för nyanlända barn. Regeringen har tilldelat riksidrottsrörelsen extra stöd för att arbeta med etablering för asylsökande och nyanlända, samt extra stöd till särskilt utsatta områden. Idrotten har visat sig vara en viktig aktör för att barn och ungdomar ska lära sig språket och komma in i det svenska samhället.

Den treåriga gemensamma satsningen innebär att Bris och Riksidrottsförbundet tar fram ett kunskapspaket med verktyg för idrottsledare, tränare och organisationsledare att möta och samtala med barn och unga.

- Nästan hälften av alla barn 13-19 år är engagerade i en idrottsförening, och gruppen killar med utländsk bakgrund är de som anser att idrotten har störst betydelse i livet. När nyanlända barn hittar idrotten kan det innebära en utmaning för tränare och ledare att möta barn och unga som bär på traumatiska upplevelser och erfarenheter av flykt. Vi på Bris ser fram emot att, tillsammans med Riksidrottsförbundet, kunna stötta dem i det, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

BRIS webbplats

Riksidrottsförbundets webbplats

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2015 delades 642 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970. Bara sedan 2005 har det delats ut 5,46 miljarder kronor till 2 100 projekt i civilsamhället.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet
070-292 81 02