IFK Umeå får drygt 2,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

06 apr 2017

Med projektet Integration genom idrott och föreningsliv ska IFK Umeå skapa nya sätt att mötas och prova på olika idrotter. Målgrupp är ungdomar 12-15 år, både nyanlända och etablerade. Projektet får stöd med drygt 2,3 miljoner kronor från Arvsfonden. 

IFK Umeå får drygt 2,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. IFK Umeås projekt Integration genom idrott och föreningsliv är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Det övergripande syftet är att få in nyanlända och etablerade ungdomar som inte har föreningsvana i aktiviteter, idrotter och föreningar och på det sättet stärka integrationen. Målet är att ta fram en metod för att få fler nyanlända och andra ungdomar att idrotta tillsammans, mötas kring aktiviteter och komma in i och fortsätta delta i föreningslivet. Tillsammans med skolor ska de erbjuda idrott både under och efter skoltid. Projektet har även ett familjeperspektiv, där föräldrar bjuds in att delta i aktiviteter, t.ex. föreningskunskap och idrotter.

Överenskomna samarbetsorganisationer är KFUM Umeå, Umeå kommun (fritidsförvaltningen och två skolor), Västerbottens idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. 

För mer information kontakta Kammarkollegiets pressansvarig