• Start
  • Aktuellt
  • Independent Living Institute får drygt 8,4 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

Independent Living Institute får drygt 8,4 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

06 apr 2017

Med projektet Disabled Refugees Welcome ska Independent Living Institute förbättra samordningen och mottagandet av asylsökande med funktionsnedsättning. Projektet får stöd med drygt 8,4 miljoner kronor från Arvsfonden.

Independent Living Institute får drygt 8,4 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Independent Living Institute’s projekt Disabled Refugees Welcome är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Projektet ska utveckla, testa och sprida en metod i bred samverkan med myndigheter, frivilligorganisationer och individer som arbetar med asylsökande. Nätverksarbetet ska säkra att personer med funktionsnedsättning dels får kännedom om de stödinsatser som finns och får rätt insatser i rätt tid. Projektet vill dokumentera behoven hos asylsökande med funktionsnedsättningar och utveckla aktiviteter och metoder för ett bättre mottagande. Metoderna sammanfattas i en guide på projektets hemsida och sprids till projektets samarbetspartners, relevanta myndigheter och organisationer. Målet är att metoden och nätverken förankras och införlivas i det framtida mottagandet av asylsökande med funktionsnedsättning.

Överenskomna samarbetsorganisationer är DHR, Apply Human Rights, Jesuit Refugee Service Sweden, Stockholm Stad, Refugees Welcome Sweden, Migrationsverket, SHIS Bostäder, Socialstyrelsen, Myndigheten för delaktighet, Stockholms stad stadsledningskontoret, Stockholm stad Farsta stadsdelsförvaltning, Stockholm stad Skärholmen stadsdelsförvaltning, FARR – Swedish Network of Asylum and Refugee Support Groups och Médecins Sans Frontières.

Presskontakt

För mer information kontakta Kammarkollegiets pressansvarig