Naturfilmarna får 8,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

01 jun 2017

Med projektet Safari Sverige ska Naturfilmarna engagera och involvera 1000-tals ungdomar från hela Sverige att med film beskriva naturen och visa på det positiva med att vi har en ren och levande natur. Projektet får stöd med drygt 8,3 miljoner kronor från Arvsfonden.

Naturfilmarna får 8,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Naturfilmarnas projekt Safari Sverige är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att öka inflytandet och delaktigheten för unga, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Det finns idag ett stort behov av kunskap om hur och var man kan upptäcka naturen i Sverige. Många unga upplever det svårt att ta steget ut i naturen och blir då istället stillasittande. De behöver en uppmuntran och motivation av andra unga. De unga som jobbar med Unga Naturfilmare har önskan att ta sig an uppgiften att bli den motor som drar igång Safari Sverige och blir vägledare för vägen ut i naturen.

Projektet bygger på att skapa en digital karta av korta, ca.3 min, filmreportage från hela Sveriges natur. På kartan kommer det att finnas röda punkter som är klickbara och en film spelas upp från den platsen. De unga filmarna får själva komma med idéer för filmer och information på kartan. Safari Sverige kommer också att ta steget in i VR-teknik som gör upplevelserna av närhet till naturen starkare.

Överenskomna samarbetsorganisationer är: Studiefrämjandet, Unga Naturfilmarna (sektion av Naturfilmarna), Sveriges kommuner (först ut är Orsa, Sotenäs, Sundsvall och Vara), Campus Väst i Lysekil, Vedumskolan i Vedum och Broholmskolan i Lidköping.

Presskontakt

För mer information kontakta Kammarkollegiets pressansvarig