MÄN får drygt 8,6 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden

08 jun 2017

Projektet MANNEN MYTEN syftar till att utmana och förändra destruktiva maskulinitetsnormer. För projektet får MÄN stöd med drygt 8,6 miljoner kronor från Arvsfonden.

MÄN får drygt 8,6 miljoner kronor under tre år från Arvsfonden

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. MANNEN MYTEN är därför ett viktigt samarbetsprojekt inom civilsamhället som kommer att arbeta förebyggande med ett aktuellt samhällsproblem. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att öka delaktigheten för unga män, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Projektet syftar till att genom skapandet av berättelser och kultur i nära samarbete med unga män, främst i förort och glesbygd, utmana och förändra destruktiva maskulinitetsnormer. Projektet bygger på en intersektionell analys där manlighetens utmaningar möter klass och etnicitet. Det övergripande målet är att utveckla kunskap och metoder så att jämställdhetsarbetet blir relevant för fler killar och unga män. 

– Vi ser att många män känner att de har för mycket att riskera med att närma sig feminismen, och vi vill undersöka hur det här fungerar. Vilka känner sig inkluderade i förändringen av manlighetsnormerna, som vi vet skadar så många? Vilka är det som definierar “bra” och ”dålig” manlighet? Vilket är priset för att vilja och våga förändra oss som män? Säger Svante Tidholm, projektledare MANNEN MYTEN.

MÄN är en feministisk organisation som i drygt tjugo år har arbetat med att synliggöra och förändra maskulinitetsnormer för att bidra till ett jämställt samhälle utan våld. Bristande jämställdhet och mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem som innebär omfattande begränsningar och kostnader för kvinnor, men också för män själva.

Den primära målgruppen för projektet är personer som definierar sig som män, 13-25 år, i första hand de som inte hittills har inkluderats i ett feministiskt samtal. Den sekundära målgruppen är ledare, lärare, kulturarbetare, fritidsledare, idrottare, artister och andra vuxna som finns runt den primära målgruppen samt verksamma organisationer, projekt och verksamheter som arbetar med normkritik.

Projektledare för MANNEN MYTEN är Svante Tidholm, Shahab Ahmadian och Robert Petersén som också drev det mycket uppmärksammade och nu avslutade arvsfondsprojektet FATTA MAN. 

Presskontakt

För mer information kontakta Kammarkollegiets pressansvarig

Pressansvarig vid MÄN, Catrin Söderberg
070-517 82 77
catrin.soderberg@mfj.se
www.mfj.se