• Start
  • Aktuellt
  • Arvsfonden stödjer antidopingprojekt för unga med 6,9 miljoner kronor

Arvsfonden stödjer antidopingprojekt för unga med 6,9 miljoner kronor

29 sep 2017

Med projektet Dissa Steroider ska Stiftelsen Arne Ljunqvist Anti-Doping Foundation öka ungas kunskap och insikt om steroider och skadliga kosttillskott. För detta får de 6,9 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden.

Arvsfonden stödjer antidopingprojekt för unga med 6,9 miljoner kronor

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundations projekt Dissa Steroider är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att jobba med denna problematik, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Från att tidigare ha varit ett problem inom idrotten växer idag missbruket bland vanliga ungdomar i samhället. Medlen är lätta att få tag på som rena steroidpreparat men kan också gömma sig med andra dopingsubstanser i bristfälligt kontrollerade kosttillskott. Var fjärde tonåring och 50-60% av de som tränar regelbundet tar kosttillskott i syfte att öka sina prestationer. Utvecklingen visar samtidigt att substanserna inte längre enbart används för att öka muskelstyrka och uthållighet, utan i allt högre grad för att se bra ut, få bättre självkänsla, bli aggressiva, dämpa empati eller för att öka koncentrationsförmågan i syfte att prestera bättre i skolan.

Projektet kommer bland annat att arbeta tillsammans med referensgrupper bestående av ungdomar som varit direkt drabbade av dopingmissbruk och som sett sina kompisar ändra beteende, vända sig bort från skolan och kompisar för att istället ta vägen in mot steroider och skadliga kosttillskott. Vidare så kommer man att utbilda unga vuxna från GIH och andra högskolor till spridningscoacher som i sin tur kommer att arbeta förebyggande ut mot ungdomar i skolor, föreningsliv och gym.

– Det är med stor glädje och stolthet vi tar emot beskedet från Arvsfonden. Vi får nu mycket goda möjligheter att utveckla vårt film- och informationsprojekt och kan därmed nå ut med vårt budskap till stora ungdomsgrupper i samhället. Tillsammans med ungdomarna själva, ska vi nu mejsla fram insikter kring frågan hur man tar hand om den enda kropp man har genom att helt enkelt välja bort kemiska genvägar som idé för att nå den perfekta kroppen eller en bättre självkänsla, säger professor Arne Ljungqvist.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det gjorde även Färdtjänst, Cirkus Cirkör och Glada Hudik-teatern. År 2016 delades 734 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.