Arvsfonden lanserar Demokratihandboken

03 okt 2017

Idag lanserar Arvsfonden Demokratihandboken – prata, lyssna, förändra! med 120 praktiska tips om demokrati och hur du kan påverka samhället genom en förening.

Arvsfonden lanserar Demokratihandboken

– Barn och unga är demokratins trädgårdsmästare. Det är de som ska ta hand om demokratin och utveckla den. Utan deras engagemang kan den inte växa och bli till något större än den demokrati som deras föräldrar växt upp i, skriver Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Demokratihandboken.

Demokratihandboken ska inspirera Sveriges medborgare att bli nyfikna på sina demokratiska rättigheter och hur man kan bli delaktig och vara med och påverka genom föreningslivet. Demokratihandboken kommer att uppdateras årligen och kommer att vara gratis att läsa, ladda ned och beställa från Arvsfondens hemsida.

– Att vaccinera samhället mot odemokratiska krafter går inte. Men vi kan alla träna oss i demokratins metoder och verktyg. Ett bra sätt är att engagera sig i en förening. Det ger dig möjlighet att tillsammans med andra göra något du brinner för. Samtidigt lär du dig arbeta demokratiskt. I Demokratihandboken samlar vi tips om hur man kan ta sitt engagemang vidare, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det gjorde även Färdtjänst, Cirkus Cirkör och Glada Hudik-teatern. År 2016 delades 734 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.