• Start
  • Aktuellt
  • Arvsfonden stödjer antidrogprojekt för unga med 13,3 miljoner kronor

Arvsfonden stödjer antidrogprojekt för unga med 13,3 miljoner kronor

30 okt 2017

Med projektet Adda Livet ska insamlingsstiftelsen Jiddra Inte öka ungas kunskap och insikt om drogmissbruk. För detta får de 13,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden.

Arvsfonden stödjer antidrogprojekt för unga med 13,3 miljoner kronor

– Droganvändandet är ett stort samhällsproblem. Jiddra Inte:s projekt Adda Livet är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att jobba med denna problematik, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Projektet ska på ett nytt sätt, för och med ungdomar, kombinera film, sociala medier, modern teknik och möten för att nå ut med droginformation och bakomliggande orsaker. Filmen ska visa på den stora bredd av droger som finns, som nätdroger, mediciner och blandmissbruk vilka skapar stora hälsoproblem. Även en webb ska utvecklas med nätbaserade utbildningar och en app i samarbete med unga som ska kunna användas av målgruppen, anhöriga, personal inom skola, ungdomsboende, stödboende, HVB-hem, idrottslag, fritidsverksamhet samt ideella organisationer.

– Det är med enorm stolthet och glädje som vi tagit emot beskedet om att Arvsfonden stöttar vårt ungdomsprojekt. Genom dessa resurser kan vi nu, genom samarbete med ungdomarna själva, påverka och stärka dem i att göra bra och drogfria livsval. Detta kommer att rädda liv. För oss som jobbat och kämpat för ungdomar och mot drogkulturen så länge känns det här helt fantastiskt, säger Patrik Pelosio, styrelseordförande Jiddra Inte!

 

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det gjorde även Färdtjänst, Cirkus Cirkör och Glada Hudik-teatern. År 2016 delades 734 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.