Mattias Ek, upphandlare på Statens inköpscentral

Mattias Ek, upphandlare på Statens Inköpscentral

Mattias Ek har arbetat som upphandlare på Statens inköpscentral sedan augusti 2011.

Vad är givande i ditt arbete och med dina arbetsuppgifter?

Något som är både givande och lärorikt är när vi inför varje upphandlingsprojekt genomför en förstudie och träffar leverantörer och avropande myndigheter. Som upphandlare på SIC är man inte låst till något speciellt ramavtalsområde utan har möjlighet att genomföra förstudier och upphandlingar inom många olika områden vilket jag uppskattar mycket. Arbetskulturen på SIC är väldigt vänlig och tillmötesgående. Vi som arbetar här trivs tillsammans och vi är flera som arbetat här i många år.

Varför jobbar du med det du gör?

Jag tycker att det är viktigt att offentliga inköp sköts på ett bra sätt, både affärsmässigt och från ett juridiskt perspektiv. Offentlig upphandling får ibland kritik i mediala sammanhang vilket sporrar mig att visa att det vi gör bidrar med värde för både leverantörer och avropande myndigheter genom att upphandla bra ramavtal.

Vad har du jobbat med innan du kom till SIC?

Jag har jobbat med offentlig upphandling sedan 2002, både inom landsting, kommun och statlig verksamhet. Innan dess arbetade jag cirka sex år med inköp inom privat verksamhet.

Vad har du för utbildning och yrkesbakgrund?

Efter tekniskt gymnasium studerade jag till maskiningenjör och civilekonom vid Växjö Högskola (nuvarande Linnéuniversitetet). Under åren på SIC har jag även haft möjlighet till kontinuerlig fortbildning inom bland annat projektledning mm.

Vad gör arbetet på SIC så bra?

Upphandling är avdelningens kärnverksamhet vilket ofta inte är fallet om man till exempel jobbar på en annan myndighet. Vi har ett stort stöd från enheterna ramavtalsförvaltning och juridik vilket gör att jag kan fokusera på rollen som upphandlare. Vi drar också nytta av våra respektive kompetenser för att leverera så bra ramavtal som möjligt till våra avropande myndigheter.

Varför ska man jobba hos er?

Vill man arbeta med offentlig upphandling så är SIC en väldigt bra arbetsplats oavsett om man är en erfaren upphandlare eller om man är i början av sin karriär. Vi har även möjlighet att teckna avtal om regelbundet distansarbete, vilket kan bidra till en bättre livsbalans. Vi håller till i nya och väldigt fina och ändamålsenliga lokaler på Slottsbacken i Gamla Stan.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb hos Statens inköpscentral?

Bara det faktum att jag har arbetat på Statens inköpscentral sedan augusti 2011 säger en hel del om min upplevelse av att arbeta här. På SIC får du ett stimulerande och utvecklande arbete samtidigt som du har kollegor som bryr sig om varandra och bidrar till en rolig arbetsdag.

Statens inköpscentral söker nya kollegor!

Just nu söker vi flera nya medarbetare.

Läs mer om våra tjänster

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan senast uppdaterad: 2023-03-21