Statligt lån till reseaktörer som säljer paketresor

I februari 2021 fick vi ett nytt uppdrag från regeringen. Vi ska ta in ansökningar och handlägga ärenden om statliga lån som riktar sig till researrangörer som säljer paketresor. Syftet med lånet är att researrangören ska kunna betala tillbaka skulder till resenärer.

Under perioden 10 februari till 1 mars 2021 kan researangörer som ordnat med resegaranti hos oss, och som säljer paketresor eller är återförsäljare av paketresor åt arrangörer som har sitt säte utanför europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), ansöka om ett statligt lån hos oss.

Uppdraget avser handläggning av statliga lån till arrangörer och återförsäljare av paketresor, som har återbetalningskrav mot resenärer för avbrutna, inställda eller avbeställda resor. Syftet med lånet är att möjliggöra återbetalning till resenärerna.

För att möjliggöra återbetalningar till resenärerna har regeringen beslutat om en möjlighet till statligt lån, utifrån de resenärsskulder som arrangörerna har vid tillfället för ansökan.

Det är endast paketresearrangören som kan ansöka om lån. Är du privatperson som väntar på återbetalning från en paketresearrangör, kan du inte påverka processen hos oss på Kammarkollegiet.

Relaterad information

Förordning om statligt lån till arrangörer av paketresorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan senast uppdaterad: 2021-02-10