Vilka resor omfattas?

Resegarantin omfattar främst paketresor, men även paketliknande resor, charterstolar och resor i samband med utbildning.

Däremot omfattar resegarantin inte endagsresor.

Paketresor

En paketresa består av minst två av följande tjänster

  • transport
  • boende
  • turisttjänst (till exempel hyrbil, spa eller biljett till ett evenemang).

En paketresa kan alltså bestå av enbart hotell med biljett till en konsert, utan transport. Eller en flygbiljett och hyrbil, utan boende. Om boende inte ingår i resan måste resan pågå längre än 24 timmar.

Du ska vara skyddad av garantin oavsett om du resor som privatperson eller med ditt företag.

Garantin gäller både när du köper ett färdigt paket och när du ber arrangören att plocka ihop ett paket åt dig. Det spelar ingen roll om arrangören delar upp paketresan i separata tjänster i samband med fakturering och betalning. Det spelar heller ingen roll om arrangören är en privatperson eller en juridisk person eller om arrangören har vinstsyfte eller inte.

Paketliknande resor

Även om transport och boende bokas som två separata tjänster kan de omfattas av resegarantin om du som privatperson bokar dem på ett sådant sätt att de liknar en paketresa. Helst bör du boka båda tjänsterna i samma bokning.

Tänk dig att du bokar hotell och flygresa via olika sökmotorer, men hos en och samma resebyrå. Då kan resan räknas som paketliknande.

Charterstolar

Resegarantin omfattar ibland en resa med bara transport om du köper den som privatperson från en arrangör av paketresor.

Resor i samband med utbildning

Resegarantin omfattar också en resa med boende som du som privatperson gör i samband med en utbildning. Även om boendet är gratis.

08 mars 2017