Utresande utbytesstudenter (Student UT)

Är du student vid ett statligt universitet eller högskola och studerar eller praktiserar utomlands? Då kan ditt universitet eller högskola teckna en försäkring hos oss. Försäkringen är gratis för dig och gäller dygnet runt.

Vad gäller om man testat positivt för Covid-19?

Just nu får vi många frågor om vad som gäller när man testat positivt för Covid-19 och är utbytesstudent. Vi har samlat information om vad som gäller på sidan Försäkringar i samband med coronaviruset.

Försäkringsvillkor

I försäkringsvillkoren står exakt vad som gäller och vad du kan ansöka om ersättning för.

När och var gäller försäkringen?

Försäkringen gäller:

  • Dygnet runt.
  • Under din resa mellan Sverige och studielandet, under hela utbildningstiden samt två veckor före studiestart och två veckor efter studieslut. Ska du på semester efter dina studier får du teckna en egen försäkring hos ett privat försäkringsbolag.
  • Under sommarlovet, om du fortsätter att studera på högskolan/universitetet efter sommarlovet.

Försäkringen gäller inte:

  • Om du reser från landet du studerar i till ett annat land. Undantag är om du reser till ett annat land med din handledare eller klass i studiesyfte. Kontakta oss om du vet att du ska i väg på en sådan resa.
  • Försäkringen gäller inte i länder dit UD avråder från alla resor. Om UD avråder från alla resor till ett specifikt område i ett land, gäller inte försäkringen i den delen av landet.

Vad täcker försäkringen?

Försäkringen gäller om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Den täcker till exempel akut sjuk- och tandvård och hemtransport till Sverige om det skulle bli nödvändigt. Försäkringen gäller även om du skadar dig vid extremsporter som dykning, bergsklättring och surfing. Om du får en livshotande skada, livshotande sjukdom eller omkommer täcker försäkringen resor för två anhöriga som besöker dig.

Försäkringen innehåller ett ansvarsskydd om du behöver betala skadestånd. Det kan till exempel vara en hyresvärd som kräver dig på skadestånd för en skada som har uppstått i ditt boende under tiden som du studerar eller praktiserar utomlands. Försäkringen innehåller dessutom ett rättsskydd om du kräver någon annan på skadestånd.

Försäkringen gäller även dina ägodelar. Det innebär att du kan söka ersättning om dina saker går sönder eller blir stulna. Försäkringen täcker skador och förluster på privat egendom upp till 25 000 kronor.

Försäkringen täcker inte regelbundna kontroller eller mediciner för sjukdomar som har uppstått före resan.

I försäkringsvillkoren ser du exakt vad du kan ansöka om ersättning för.

Ersättning och självrisk

Glöm inte att om du söker ersättning för utlägg som du har haft så måste du skicka in originalkvitton. Försäkringen gäller utan självrisk, utom när det gäller skador på egendom. Om dina saker skadas eller försvinner är självrisken 1 500 kronor.

Om du behöver akut vård

Du väljer själv vilken läkare du vill gå till i landet där du är utbytesstudent. I första hand ska du betala avgiften själv, spara kvittot och skicka in det till oss när du anmäler din skada.

Kontakta Falck Global Assistance på telefon +46 8-587 717 49 om du vill ha hjälp att boka tid hos en läkare, eller om behandlingen visar sig bli långvarig eller dyr. De kan hjälpa dig dygnet runt.

Läs mer om Falck Global Assistance på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medical insurance card (MIC-kort)

Det är inget krav att ha med sig ett MIC-kort, men om du av någon anledning behöver ett kort kan du vända dig till din kontaktperson på ditt svenska universitet eller högskola.

Vid resa inom EU/EES länderna ska du däremot ta med ett EHIC (European Health Insurance Card). Det beställer du hos Försäkringskassan.

Om du ska studera eller praktisera i USA

Universitet och högskolor i USA har särskilda regler. Om du vill kan vi hjälpa dig att fylla i en så kallad waiver och skriva förtydliganden angående försäkringsvillkoren. I vissa fall måste du teckna den försäkring som universitetet i USA erbjuder eftersom vi inte alltid kan tillmötesgå alla deras krav.

För handläggare

Samlingsförsäkring

Student UT-försäkringen tecknas av respektive högskola. Alla studenter omfattas av försäkringen om de studerar eller praktiserar på skolor, företag eller andra inrättningar utomlands som högskolan har avtal med. Försäkringsskyddet gäller även när studenten reser till och från studielandet.

Teckna samlingsförsäkring

Enskild försäkring

För studenter som inte omfattas av samlingsförsäkringen kan högskolan teckna enskilda försäkringar.

Teckna enskild försäkring

Försäkringsintyg

Beställ försäkringsintyg (Insurance Certificate)

Personuppgifter
Återkoppling via
Sidan senast uppdaterad: 2022-01-04