Vad du behöver veta om säkerhet och risker kring ämnet Elektrolyt
Litiumjonbatterier är en vanlig del av vår vardag – de finns i elcyklar, mobiltelefoner, laptops och andra enheter. Dessa batterier är kraftfulla och hållbara, men de innehåller också ämnen som kan vara farliga. En av de mest kritiska komponenterna är elektrolyt, en vätska som gör att batteriet kan lagra och överföra energi.
När batterier, överhettas eller skadas, kan elektrolyten utgöra en källa till förgiftning och skador.
Elektrolyter i litiumjonbatterier består ofta av lösningsmedel vilka ofta är giftiga, brandfarliga och irriterande för både hud och andningsvägar. Vid överhettning, eller skada, på batteriet kan elektrolyten börja läcka ut gaser, som innehåller fluorföreningar och andra flyktiga organiska ämnen. Läckaget kan visa sig som ånga eller i vätskeform. Dessa ångor och vätskor kan vara skadliga om de inandas och orsaka irritation i luftvägarna, yrsel och i allvarliga fall lungskador. Vid bränder kan elektrolyter dessutom producera mycket giftiga gaser, som vätefluorid, som är extremt farliga vid inandning och kontakt med hud.
Om ett litiumjonbatteri skadas och elektrolyt börjar läcka, antingen i form av vätska eller ångor, är det viktigt att agera snabbt och säkert. Följ dessa steg för att minimera risken för skador:
- Flytta dig omedelbart till en säker plats. Om det börjar ryka från batteriet eller om det uppstår en stark lukt, flytta dig snabbt bort från platsen för att undvika att andas in skadliga ångor.
- Om det börjar ryka finns det en stor risk att en termisk rusning har påbörjats och att batteriet inom kort kommer börja brinna eller explodera. Gå därför ut och stäng dörren till rummet och larma 112.
- Då Elektrolyten innehåller frätande och giftiga ämnen som kan orsaka skador på huden ska denna inte torkas upp utan lämplig skyddsutrustning. Inandning eller förtäring kan också orsaka kemisk förgiftning.
Har någon anställd kommit i kontakt med Elektrolyt så ring 112 om det är akut. I mindre akuta fall kan Giftinformationscentralen Länk till annan webbplats. ge råd och stöd.