Fortsatta inflöden till kreditmarknaden och hög aktivitet

Kreditmarknaden ser fortsatta inflöden och har under kvartalet varit relativt stabil trots en skakig omvärld och en allmänt lite svagare bild vad gäller kreditbetyg och en förhöjd nivå vad gäller konkurser.

Fortsatta inflöden till kreditfonder och en stark primärmarknad

Den positiva trenden med inflöden till kreditfonder har fortsatt under inledningen av året. Trenden som startade i slutet av 2022 är den längsta under den senaste 10-årsperioden. Kreditspreadar har generellt sett gått ihop några få räntepunkter jämfört med vid årsskiftet men har stigit sedan månadsskiftet februari/mars. Uppgången i kreditspreadar sammanföll tidsmässigt med Trumps annonserade tullar, Merz skrotande av skuldbromsen och von der Leyens 800 miljarder euro stora vapen- och infrastrukturpaket.


Det har varit en generellt sett hög aktivitet på primärmarknaden (gäller både EUR och SEK) under kvartalet. Fastighetsbolagen är definitivt tillbaka, och deras andel av emissionerna (i SEK) ligger nu på den nivå som gällde under perioden 2015 fram till våren 2022 innan Riksbanken höjde räntan.


Viss försämring för det genomsnittliga kreditbetyget

Samtidigt som den övergripande bilden är stabil finns det fortsatt fickor av svaghet bland flera bolag som inte lyckats hämta tillbaka det som förlorades i sviterna av covid, krig och räntehöjningar. Dessa bolag är i viss mån koncentrerade till vissa branscher, särskilt inom fastigheter och finans samt bland producenter av sällanköpsvaror. Dock är det i sammanhanget viktigt att notera att kreditförlusterna i de stora nordiska bankerna fortsatt lyser med sin frånvaro.

Tittar man på hur kreditbetygen och deras utsikter har utvecklats, framträder en övergripande bild för de nordiska bolagen som fortsatt något svagare. Intrum, till exempel – ett av Europas största bolag inom skuldhantering – är under rekonstruktion sedan 2024 och har fått sitt kreditbetyg sänkt till "default" i spåren av att företaget bryter mot villkoren för obligationsskulden. Ett annat exempel är Citycon, ett fastighetsbolag med 28 shoppingcenter i de större nordiska städerna, som under kvartalet förlorade sin investment grade-rating efter att inte ha lyckats reducera sin skuldsättning i tillräcklig utsträckning. Med det förväntas en fortsatt låg räntetäckningsgrad under de närmaste åren.

Konkursstatistiken för alla svenska företag ligger kvar på en förhöjd nivå

Under kvartalet begärdes två bolag som kan betecknas som större i konkurs. Det ena var byggbolaget Serneke, med en årsomsättning på 8 miljarder och drygt 900 anställda. Det andra var Northvolt, med cirka 5 000 anställda i Sverige. Northvolt-koncernens konkurs är den största konkursen i Sverige sedan Krüger-kraschen, med skulder motsvarande cirka SEK 80 miljarder.

Läs fler av våra kommentarer om marknadsläget för kvartal 1 2025

Kontaktperson

Johan Eliæson
Kund och strategi
Telefon: 08-700 06 61

Sidan senast uppdaterad: 2025-04-10