Rotation ut ur USA med Trump som nyvald president

Det första kvartalet av 2025 präglades av en svag aktiemarknad särskilt i USA. Optimismen från föregående år dämpades av politisk osäkerhet under president Trump. Marknadsaktörer sålde amerikanska aktier och köpte europeiska aktier som började året starkt. Trots starka företagsrapporter och vinsttillväxt har hotet om handelsrestriktioner skapat en mer negativ börstrend.

Europeiska börser en relativ vinnare i Trumps tullkaos

Börsutvecklingen under årets första kvartal bör ses i ljuset av hur aktiemarknaderna gick under 2024 där en av de mest tydliga trenderna var den remarkabla uppgången på USA-börserna samtidigt som de europeiska börserna hade en betydligt mera modest uppgång (se tabell nedan). Rallyt i USA förklarades till stor del av stark vinstutveckling och uppvärdering av bolagen som betecknas Magnificent Seven. Mot slutet av året fick USA-börserna dessutom ytterligare en skjuts av resultatet i det amerikanska valet. Samtidigt kämpade Europa med flera utmaningar, inklusive minskad efterfrågan och svårigheter att lösa politiska knutar. Sammantaget ledde det till att kapital allokerades från Europa till USA. Det resulterade också i en avsevärt högre värdering av börserna i USA relativt de europeiska jämfört med ett historiskt snitt.


Redan innan Trump svors in som president den 20 januari 2025 svängde emellertid börssentimentet i takt med den osäkerhet som spred sig i spåren av upprepade utspel om tariffer och ett potentiellt utbrett handelskrig. Rädslan av att det kunde leda till recession i USA spädde på det sviktande börshumöret. Detta visade sig i en svag start på året för USA-börserna, där S&P 500 sjönk med 2,6 procent under första kvartalet. Samtidigt stärktes de europeiska börserna och det breda indexet STOXX 600 avancerade drygt 5 procent under första kvartalet. En betydande värderingsrabatt i Europa relativt USA och ett överlag positivt utfall i bokslutsrapporterna fick kapitalflöden att söka sig till de europeiska börserna. Utfallet i det tyska valet gav också förhoppningar om stora satsningar i Europa vilket också bidrog till positiva utsikter.


Positiva bokslutsrapporter i Stockholm

Resultaten avseende fjärde kvartalet 2024 för bolagen på Stockholmsbörsen överskred marknadens förväntningar med knappt 5 procent (räknat på justerad EBIT) och växte Y/Y med 4,8 procent. Retoriken från bolagen indikerade en tro på att konjunkturen hade bottnat ur och att efterfrågan sannolikt skulle vända upp under andra halvåret. För de cykliska bolag som rapporterar orderingång som Atlas Copco, Alfa Laval, Sandvik med flera, ökade medianen för tillväxt i organisk orderingång till 5 procent efter att ha hovrat runt noll procent de senaste 8 kvartalen. Rapporterna bidrog till att lyfta Stockholmsbörsen och i mitten av februari hade det breda indexet gått upp ca 11% sedan årsskiftet. I takt med tilltagande oro för handelstullar och den osäkerhet som infunnit sig i det oberäkneliga styret i USA, har Stockholmsbörsen tappat en stor del av årets börsuppgång sedan mitten av februari och det breda indexet handlas ungefär oförändrat sedan årsskiftet.

Kontaktperson

Johan Eliæson
Kund och strategi
Telefon: 08-700 06 61

Sidan senast uppdaterad: 2025-04-10