Räntesänkningar, expansiv budget och ett fortsatt gott börshumör

Räntecykeln har tagit ordentlig fart neråt under kvartalet med fortsatta sänkningar i Sverige, Europa och en första 50-punkterssänkning från Federal Reserve. Finansminister Svantesson har presenterat en expansiv budget. Börsen har varit lite mer volatil efter de första två kvartalens breda uppgångar men kvartalet slutar ändå positivt. Samtliga Kammarkollegiets konsortier är på tydligt plus både för kvartalet och hitintills i år.


Riksbanken sänkte den 24 september räntan med 25 baspunkter för tredje mötet i rad till 3,25 procent. Kanske mer betydande är att de samtidigt säger sig villiga att fortsätta att sänka räntan med ytterligare en dryg procentenhet enligt deras egen räntebana. Styrräntan skulle då hamna på vad Riksbanken själva och många med dem bedömer vara en neutral nivå lagom till nästa sommar. Inflationen är bekämpad och den restriktiva penningpolitiken ska snabbt rullas tillbaka i en svag realekonomisk miljö när tillväxten är obefintlig och arbetslösheten stiger.

Marknaden tar ut svängarna ännu mer och prissätter ytterligare sänkningar ner till närmare 1,50 procent, en nivå som då skulle vara klart stimulativ. Var styrräntan i slutändan hamnar återstår att se men Riksbankens omsvängning till att på ett mycket tydligt sätt både agera som och säga att de är i början av en räntesänkningscykel har fått räntor att falla på bred front. En femårig bostadsobligation har fallit från 3,50 procent i april till 2,30 procent idag.

Riksbanken är inte ensam om att sänka räntan, under kvartalet har vi fått se centralbankerna i såväl England, ECB, Australien, Nya Zeeland att sänka räntan och inte minst sänkte den amerikanska centralbanken med hela 50 baspunkter i en första sänkning i september.

En centralbank som tvärtemot har höjt räntan var den japanska centralbanken som överraskande höjde räntan med 15 baspunkter till 0,25 procent i månadsskiftet juli, augusti något som fick den japanska börsen att falla med 13 procent vilket i sin tur drog med sig börser nedåt världen över. Riskaptiten kom dock snabbt tillbaka och Stockholmsbörsen slutade augusti månad på samma nivå som den började och har under september fortsatt att stiga.

Finanspolitiska stimulanser

Med inflationen under kontroll kunde även finansminister Elisabeth Svantesson presentera en stimulativ budget med 60 miljarder ofinansierade reformer. Lägre skatt ska hjälpa till att vända konjunkturen.

Kanske ännu viktigare för riskaptiten var att Kina rullade ut kraftiga stimulanspaket till hjälp för den haltande fastighetsmarknaden och den svaga inhemska konsumtionen. Paketet benämndes ”bazooka” och har fått kinesiska och asiatiska börser att stiga kraftigt.

Hushållen håller igen

Finanspolitiska stimulanser kommer av en anledning. Konsumenter håller igen. Höga räntekostnader och stigande priser har gjort privatkonsumenten mer försiktig och mer benägen att spara än att konsumera. Den svaga efterfrågan märks bland annat på varaktiga varor och kapitalvaror och drabbar bolag som Dometic, Husqvarna, Thule och Dustin som har redovisat svaga rapporter och vinstvarningar för kvartalet.

Vi spår ingen snar förbättring men det finns ljuspunkter. Bland annat borde Riksbankens räntesänkningar ge relativt snabb effekt nästa år. Bolånestockens löptid är kort, varför lägre räntor ger effekt snabbt. Bankernas bolånemarginaler sjunker något vilket på marginalen bidrar till ett bättre ekonomiskt klimat för bolånetagare.


Stark global efterfrågan stärker industrin

Industrisektorn har däremot varit en av de starkaste sektorerna på stockholmsbörsen, även om kursutvecklingen varierat kraftigt mellan bolag. Stark global efterfråga på lastvagnar, gruvutrustning, automation, och energiomställning har i flera år gynnat bolag och aktiekurser som Volvo Lastvagnar (3%), Sandvik (15%), ABB (35%), Atlas Copco (13%) och Alfa Laval (20%). (siffrorna i parenteserna visar utvecklingen hitintills i år).

Den svenska industrisektorn kan delvis tacka en svag växelkurs men också god ingenjörskonst, och strukturellt efterfrågad produktmix. Men hur immuna är industribolagen mot nedgången för global tillverkningsindustri? Detta är något vi följer noggrant.

Den tyska bilindustrin har stora problem och brottas med energiomställning, elektrifiering och svag efterfråga från Kina. ISM som mäter hälsotillståndet för tillverkningsindustrin i USA pekar entydigt nedåt sedan toppen 2021.

Vinsttillväxten sjunker

Vinsttillväxten har varit avtagande i Sverige sedan toppåret 2021. För det framåtblickande helåret 2024 bedöms vinsttillväxten bromsa in runt ett par procent men växlar sedan upp till närmare 10 procent nästa år. MSCI Asien och S&P500 ligger närmare 15 procent EPS-tillväxt (2025e).

Det breda aktieindexet SIXRX har stigit med runt 15 procent i år och OMX30 som omfattar large cap är upp 10 procent. Uppgången för det tekniktunga aktieindexet Nasdaq är 20 procent.

Sammanfattning

Vi har under 2024 fått se en fortsatt god utvecklingen på såväl aktie- som räntemarknaden. Stimulanser kommer på bred front såväl i Sverige som i omvärlden med sänkta räntor och expansiv finanspolitik. Konjunkturbilden är dock att tillväxten är låg. För vissa sektorer syns detta tydligt i resultat och förväntningar vilket gör bilden lite mer spretig. Börsen är dyrare idag än vid årsskiftet och värderingar börjar på sina håll bli ansträngda.

Kammarkollegiets konsortier har under de första tre kvartalen haft en mycket god utveckling i linje med den starka marknaden. De mer räntekänsliga strategierna är de som har utvecklats starkast under kvartalet med fallande räntor.

Kontaktperson

Johan Eliæson
Kunder och strategi
E-post:
johan.eliaeson@kammarkollegiet.se
Telefon:
08-700 06 61

Sidan senast uppdaterad: 2024-10-01