Exempel på allmän text 2016

Det här är ett exempel på ett gammalt prov för översättare. Exemplet syftar endast till att ge en bild av auktorisationsprovet för översättare. Genom att titta igenom bland annat den här texten förstår du om dina kunskaper och färdigheter räcker för att kunna få godkänt. Facit till provet finns inte.

Texten är hämtad från auktorisationsprovet för översättare den 21 september 2016.
Från svenska.

Du kan bli sjuk av stress

Förr brukade det kallas ”stress” kort och gott. Blev det för mycket av den ”gick vi in i väggen”. Några år senare blev vi ”utbrända”. Nu pratar man inte om utbrändhet utan om diagnosen utmattningssyndrom. Egentligen handlar det om ungefär samma sak: En långvarig ansträngning av hjärnan och kroppen, utan att systemen får möjlighet att återställas.

I grunden är stress kroppens reaktion på yttre krav eller faror. Människan är av en gammal modell och vi är dåligt anpassade till den ständigt hektiska livsstil vi har idag.

Stressreaktionen, att hjärtat slår snabbare och musklerna blir på helspänn, var bra när det gällde att snabbt fly från rovdjur. Samma reaktion idag kan bero på att allt har kört ihop sig. Du kanske har en fulltecknad kalender, eller varit arbetslös länge, har trassel hemma, bekymmer med barnen och oro för sjuka föräldrar. Men allt detta är svårt att fly ifrån. Vantrivsel eller osäkerhet på jobbet, särskilt i kombination med krav som man har svårt att leva upp till, ökar risken för att bli sjuk av stress. Om du samtidigt upplever känslomässiga påfrestningar kan det bli för mycket.

– Vissa upplever insjuknandet som att det plötsligt bara tar stopp. En stor trötthet kommer över dig, och den går inte att vila bort. Lite förenklat kan man säga att utmattningssyndrom är sista stadiet av långvarig stress, säger Hanna Hällström, psykolog vid en stress- och smärtmottagning.

Vilka som blir sjuka av stress har förändrats över tid. Tidigare var det ofta personer i medelåldern med ansvarsfulla positioner som arbetade för mycket. Idag är det alltfler unga som drabbas och kvinnor löper större risk än män att bli sjuka av stress.

Arbetslöshet, ett svagt socialt nätverk och känslan av att man inte kan kontrollera sin situation är riskfaktorer. Vi vet också att våra gener ger bättre eller sämre skydd mot följderna av långvarig stress.

Källa

Vårdguiden nr 1, 2016

Sök till auktorisationsprovet som översättare

Auktorisationsprovet är ett yrkesprov. Att vara en auktoriserad översättare (translator) är ett bevis på att du har gedigna kunskaper och färdigheter som översättare och att du är lämpad för yrket.

Ansökan till auktorisationsprovet som översättare

Sidan senast uppdaterad: 2019-12-16