Frågor och svar gällande Detur

Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna med anledning av Deturs konkurs.

Till följd av Deturs konkurs har vi tagit emot cirka 13 200 ansökningar om ersättning. Flertalet ansökningar är så ofullständiga att de behöver kompletteras. Detta, tillsammans med den stora mängden ärenden, gör att handläggningstiden är mycket längre än normalt. Vi räknar därför med en handläggningstid på minst sex månader. Vi är tacksamma om du som ansökt inväntar besked i ditt ärende.

Har ni fått min ansökan?

Om du har skickat in din ansökan digitalt (genom vår e-tjänst eller om du mailat in ansökan) får du ett automatiskt bekräftelsemejl att din ansökan har kommit in. Vi skickar ingen annan bekräftelse.
Om du skickat in din ansökan via post skickar vi inte några bekräftelsemejl. Detta med anledning av det stora inflödet av ärenden. Om du har skickat in din ansökan med post och vill veta ditt diarienummer går det bra att kontakta oss på registratur@kammarkollegiet.se

Jag har skickat in min ansökan om ersättning, vad händer nu?

Vi tar emot din ansökan och handlägger den. Handläggningstiden är beräknad till minst sex månader då vi mottagit cirka 13 200 ansökningar. Behöver din ansökan kompletteras kontaktar vi dig. När vi har handlagt ditt ärende skickar vi ett beslut per post till den adress som du uppgett i ansökan.

Jag har skickat in en komplettering till min ansökan, vad händer nu?

Om du skickat en komplettering till oss behöver du inte göra något mer. Om vi inte hör av oss är ditt ärende komplett. Vi kontaktar dig om något saknas. Vi är tacksamma om du som ansökt inväntar besked i ditt ärende.

När får jag min ersättning?

Vi kan i dagsläget inte svara på när ersättning kan betalas ut. Detta beror på att vi alltid går igenom samtliga ärenden som har kommit in till oss innan vi fattar beslut i ditt ärende. Till följd av Deturs konkurs har vi tagit emot cirka 13 200 ansökningar om ersättning. Flertalet ansökningar är så ofullständiga att de behöver kompletteras. Detta, tillsammans med den stora mängden ärenden, gör att handläggningstiden är mycket längre än normalt. Vi räknar därför med en handläggningstid på minst sex månader.

Är det garanterat att jag får ersättning?

Det går inte att svara på denna fråga förrän ditt ärende är utrett. Varje ansökan prövas individuellt utifrån kraven i resegarantilagen.

Jag har fått ersättning från bank/kreditkortsföretag. Vad gör jag med min ansökan hos Kammarkollegiet?

Meddela oss omedelbart om du redan fått eller kommer att få ersättning från annat håll. Din ansökan hos Kammarkollegiet ska du då återkalla, annars kan du bli återbetalningsskyldig för det som du fått för mycket i ersättning. Meddela Kammarkollegiet via e-post registratur@kammarkollegiet.se att du har fått ersättning på annat sätt och att du vill återkalla din ansökan.

Gäller resegarantin om jag har ett presentkort/voucher/värdebevis hos reseföretaget?

Nej, resegarantin gäller inte för dessa. Om du har bokat din resa genom Detur Sweden AB or Norden Travel Services AB ska du anmäla ditt krav till konkursförvaltaren via deras formulär Länk till annan webbplats..
Mer info hittar du här Länk till annan webbplats..

Your Europe Logotyp
Help us improve

Tips inför resan

Innan du betalar för resan - kontrollera om din reseaktör har ordnat med resegaranti.

Hitta reseaktörer med resegaranti

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan senast uppdaterad: 2023-02-23