Samtliga auktorisationer som tolk

Auktorisationsprovet för tolkar är ett yrkesprov som är öppet för alla, men riktar sig till dig som är erfaren och utbildad tolk. Du som redan är auktoriserad kan anmäla dig till prov för att få speciell kompetens som sjukvårdstolk eller rättstolk. Du som är auktoriserad i annat land kan ansöka för att få en svensk auktorisation.

Prov för dig som ännu inte är auktoriserad tolk

Auktorisationsprov för tolkar

Om du ännu inte är auktoriserad och vill påbörja processen mot en auktorisation som tolk börjar du med att ansöka om grundauktorisationen (AT).

Ansök om auktorisation som tolk

Prov för dig som redan är auktoriserad

Prov i rättstolkning

Du som har auktoriserats som tolk och vill arbeta som tolk inom rättsväsendet kan ansöka om att göra provet för att få speciell kompetens som rättstolk.

Ansök om speciell kompetens som rättstolk

Prov i sjukvårdstolkning

Du som har auktoriserats som tolk och vill arbeta som tolk inom sjukvården kan ansöka om att göra provet för att få speciell kompetens som sjukvårdstolk.

Ansök om speciell kompetens som sjukvårdstolk

Förnya din auktorisation

Har det gått fem år sedan du auktoriserades? Då är det dags att förnya din auktorisation. Kontakta oss även om du vill att din auktorisation ska upphöra.

Förnya din auktorisation som tolk

Ansök om auktorisation med yrkeskvalifikationer från annat land

Är du auktoriserad tolk i annat EU- eller EES-land? Då kan du ansöka om att även bli auktoriserad i Sverige. Auktorisationen ska avse kombinationen svenska och ett annat språk.

Ansök med kvalifikationer från annat land

Auktorisationsprovet för tolkar våren 2021 är inställt

På grund av de fortsatta restriktionerna under coronapandemin kan Kammarkollegiet inte genomföra auktorisationsprovet för tolkar som var planerat den 9 mars 2021.

Ansökningsavgiften kommer att återbetalas. Du som har ansökt kommer bli informerad per e-post angående återbetalning. Vi kan inte flytta fram din ansökningsavgift till en annan provomgång.

Du är välkommen med en ny ansökan när nästa ansökan öppnar. Vi återkommer så fort vi har mer information om när ansökan öppnar igen.

Personuppgifter
Återkoppling via
Sidan senast uppdaterad: 2021-02-03