Deponera medel hos oss
Du kan välja att ordna resegaranti genom att deponera medel hos Kammarkollegiet. I och med att du deponerar medel hos oss godkänner du våra villkor.
Villkor för deponerade medel
De här villkoren gäller för deponering av medel för resegaranti hos Kammarkollegiet från den 1 juli 2024:
- Du ska deponera medel i svenska kronor (SEK) enligt instruktionen nedan.
- Deponerade medel placerar vi på ett räntebärande konto enligt 3 kap 4 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210).
- Vi beräknar räntan från och med den dag medlen kommer in till Kammarkollegiet. När vi gör en återbetalning på hela eller delar av beloppet du deponerar hos oss reglerar vi negativ respektive positiv ränta utifrån summan av de medel du deponerat.
- Om den reseverksamhet du deponerat medel för drabbas av insolvens har vi rätt att använda de medel du har deponerat för att betala ut ersättning till resenärer enligt 17 § resegarantilagen (2018:1218) och 7 § resegarantiförordningen (2018:1340).
- Kammarkollegiet återbetalar de deponerade medlen när vi bedömer att de inte längre behövs som resegaranti.
- Kammarkollegiet återbetalar de deponerade medlen till deponenten. Om du som deponent är en juridisk person och har bankgiro återbetalar vi medlen till bankgiro. Om bankgiro saknas eller om du skriftligen begär det, återbetalar vi till det bankkonto som framgår av det inbetalningsbevis du ska skicka in.
Det här behöver du veta
För att de deponerade medlen ska kunna godkännas som resegaranti ska du följa instruktionen nedan. Vi behöver veta för vilken reseaktör och enligt vilket beslut medlen deponeras samt vem du är som deponerar dem.
Vanligtvis behövs inte en ordnad resegaranti längre än tre månader efter att den upphört att gälla. Det beror på att resenärer har tre månader på sig att ansöka om ersättning efter en inställd eller avbruten resa. Vi kan återlämna en tidsbegränsad garanti redan en månad efter att den upphört att gälla om Kammarkollegiet bedömer att den inte längre behövs. Återbetalningen av deponerade medel kan ta upp till fem arbetsdagar att genomföra.
Om reseaktören du deponerar medel för har bytt från en annan typ av resegaranti till att deponera medel hos oss har vi rätt att använda depositionen till att betala ersättning till resenärer för inställda eller avbrutna resor tre månader tillbaka.
Om du kontaktar oss kan du få ett kontoutdrag som visar negativ och positiv ränta, halvårs- eller helårsvis.
Instruktion
- Sätt in det belopp du ska ordna på vårt bankgiro 301‑5393.
I meddelanderaden skriver du: ”Resegaranti för [reseaktörens namn], [organisationsnummer] och [diarienummer]”. - Lämna in ett inbetalningsbevis till resegarantier@kammarkollegiet.se.
xx
Inbetalningsbevis
När du deponerar medel hos Kammarkollegiet ska du lämna in ett inbetalningsbevis för att vi ska kunna godkänna medlen som resegaranti. Beviset ska vara i ett icke-redigerbart format, som till exempel PDF-utskrift.
Ett inbetalningsbevis ska innehålla uppgifter om:
- Betaldatum
- Betalt belopp
- Vem som betalat och vilket konto pengarna kommer ifrån
- Vilket konto pengarna har betalats till
- Att betalningen är genomförd. Betalningsbeviset ska vara en utskrift över genomförda betalningar. Det räcker inte med att betalningen är inlagd för bevakning där betalningen sker vid ett senare datum.
Exempel på inbetalningsbevis
Betalning via internet
Om du deponerat medlen genom en betalning i din internetbank får du en betalningskvittens när betalningen är genomförd. Den kvittensen visar vanligtvis den information som behövs.
Betalning med bankgiro eller plusgiro
Lämna in en kopia på betalningen i form av betalorder, kontoutdrag med mera. som visar att betalningen är genomförd.
Om du, före du deponerar medel, själv ställer in så att ditt bankgironummer visas för mottagaren vid betalning kan vi enkelt se och kontrollera vem som är deponeringens avsändare.
Betalning på bankkontor
Om du har deponerat medel genom betalning på ett bankkontor behöver du fråga efter ett kvitto som visar den begärda informationen.
Vill du veta mer om resegaranti?
Det är mycket att hålla reda på som reseaktör. Ta reda på vilka resor du behöver ordna garanti för och hur du gör för att följa lagen.