Vanliga frågor och svar om inkasso

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som kommer in till oss.

Hur betalar jag min skuld?

Använd OCR-numret (betalningsreferensen) som anges i kravbrevet. Då hamnar din betalning på rätt ärende. Kammarkollegiets OCR-nummer inleds alltid med 55, 98 eller 99 och består av tretton siffror.

Ibland utgår dröjsmålsränta på en skuld. I våra kravbrev är ränta beräknad till och med den dag då kravbrevet är daterat. Du måste därför själv lägga till din skuldränta fram till och med den dag då din betalning är bokförd på vårt bank- eller plusgirokonto.

Beräkning av skuldränta på Kronofogdens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur vet jag att betalningen är gjord?

Din betalning är gjord när pengarna har bokförts på vårt plusgiro- eller bankgirokonto. Normalt ser vi din betalning först nästa vardag.

Ute i sista sekunden?

Kontakta oss så fort som möjligt för att diskutera hur du ska betala.

Kan jag få en avbetalningsplan?

Ja, ofta går det att dela upp betalningen. Avbetalningsplanen kostar 170 kronor att lägga upp och vid varje betalningstillfälle tillkommer en aviserings- och bokföringsavgift på 60 kronor. Om du missar en betalning och vi skickar en påminnelse tillkommer en avgift på 60 kronor. Om planen är längre än tolv månader får du redogöra för dina inkomster och utgifter.

Varför har min skuld ökat?

Om du inte betalar en skuld på förfallodagen tillkommer oftast dröjsmålsränta enligt räntelagen.

Om fordringsägaren skickar en påminnelse kostar det 60 kronor extra. För ett inkassobrev tillkommer 180 kronor. Om vi måste ansöka om betalningsföreläggande tillkommer ytterligare 680 kronor och för Kronofogdemyndighetens åtgärder för utmätning 600 kronor per år.

Alla kostnader utgår med stöd av lag eller förordning.

Vad gör jag när jag fått ett betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten?

Betala genast hela skulden. Så snart vi har fått full betalning återkallar vi ansökan. Om Kronofogdemyndigheten meddelar utslag kommer du att få en betalningsanmärkning i kreditupplysningsregistren.

Vill du betala en skuld till inkasso?

Du kan betala skulden direkt eller kontakta oss för att lägga upp en avbetalningsplan.

Betala skuld till inkasso

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan senast uppdaterad: 2022-08-15