Är du förberedd på vinter och halka?

Nu är vintern här och med den kommer också halt väglag. Varje år ser vi en tydlig ökning av fordonsskador vid den här tidpunkten på året. Påminn er personal om vilka regler som gäller kring vinterdäck och tillsyn innan körning – det kan rädda liv!

Genrebild av isig vinterväg.

Tips till er alla är att myndigheten utser en person som är ansvarig för fordonsparken och som ser till att byta till vinterdäck i god tid innan första halkan kommer. En vanlig fråga är nämligen vad som gäller kring vinterdäck, när dessa får och ska användas.

Vikten av tillsyn innan körning

Tillsyn innan körning är också en rutin som ofta glöms bort. Det är då personalen har möjlighet att upptäcka om spolarvätska behöver fyllas på, lampor är trasiga eller om däcken har blivit slitna. Påminn därför gärna medarbetarna även om vikten av tillsyn.

Investera i körutbildning i vinterväglag

Om ni har medarbetare som kör mycket bil i tjänsten så kan det vara en klok investering att erbjuda dem körutbildning i vinterväglag. En sådan utbildning kan behöva repeteras med jämna mellanrum så att kunskapen inte faller i träda.

Dessutom händer det väldigt mycket med teknikutvecklingen i moderna bilar vilket också bör ingå i utbildningen. Det är viktigt för föraren att känna till bilens tekniska installationer eftersom de påverkar hur bilen reagerar vid halka.

Vet personalen vart de ska ringa?

Sist men inte minst, säkerställ att personalen vet var de ska ringa om olyckan är framme och glöm inte att skicka in er skadeanmälan till oss på Kammarkollegiet.

Så här fylls en skadeanmälan i och hit kan du skicka den.

Ta vara på er och kör försiktigt!

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Jobbar du med försäkringsfrågor eller med riskhantering? Vårt nyhetsbrev bjuder på tips, råd och stöd.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan senast uppdaterad: 2022-05-31