Goda råd på tjänsteresan
Här får du som statsanställd tips och goda råd för att göra din tjänsteresa inrikes och utrikes säkrare. Vi tipsar också om vad du bör tänka på före och under resan samt hemresan om något skulle inträffa. Du hittar också en checklista som täcker det mesta du behöver se över innan du åker.
Dokumentinformation
Typ av dokument: Goda råd
Publicerad: 2022-02-09
Avsändare: Försäkringsavdelningen
Antal sidor vid utskrift: 9
1 Innan resan
1.1 Vilket skydd har du i din tjänstereseförsäkring?
Läs igenom villkoren för Statens tjänstereseförsäkring innan du reser ut på tjänsteresan.
Tjänsteresor – Kammarkollegiet
1.2 Resmålet
Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politiska läget och brottslighet ju lättare har du att klara dig på egen hand och undvika riskabla situationer.
Förbered dig exempelvis genom att studera resmålet på Internet och Utrikesdepartementets webbplats för att få eventuella reserekommendationer samt aktuella telefonnummer etc. till ambassad eller konsulat. UD Resklar, Utrikesdepartementets rese-app, ger dig aktuell information och konkreta tips som kan göra din resa trevligare.
Utrikesdepartementet – Regeringen.se
Kontakta din myndighets säkerhetsavdelning innan du åker till ett okänt resmål. Där kan du få värdefull information allmänt om resande och de kan hjälpa till att skaffa information om specifika resmål.
1.3 Vaccinationer och mediciner
Kontakta din företagshälsovård eller en vaccinationscentral. Tänk på att många vaccinationer, exempelvis kolera- och malariaprofylax, behöver tas i god tid för att uppnå fullgod effekt till avresan. På www.vaccin.se kan du få en god uppfattning om vilka vaccinationer som behövs i olika länder.
Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagd medicin bör du ta med dig ett intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av samt vilka mediciner du använder. Intyget kan vara bra att visa upp i tullen och om du blir sjuk utomlands. Lägg inte din medicin i det incheckade bagaget.
1.4 Pass och visum
Kontrollera att ditt pass är giltigt. Ibland kräver vissa länder att passet är giltig även en viss tid efter hemresan. Kontrollera ifall det krävs visum till det land du ska. Ta gärna med en kopia på passet och två extra foton ifall det skulle bli stulet.
För att få visum till vissa länder krävs ett försäkringsintyg i original underskrivet och stämplat av Kammarkollegiet. Kontakta oss eller din myndighet i god tid för att beställa ett sådant.
Teckna försäkring och beställ intyg – Kammarkollegiet
1.5 Välja resesätt
I första hand ska du välja företag/bolag och deras samarbetspartners som staten har ramavtal med. Om inte detta går så försök välja företag/bolag utanför internationella konflikter.
Undvik om möjligt mellanlandningar, det är säkrare att flyga direkt.
1.6 Välja boende
Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Se till att du inte bor högre upp än brandstegar når. Undvik markplan och första våningen pga. inbrottsrisk. Be om ett rum nära hissarna så slipper du obehaget att gå i långa korridorer.
1.7 Resplan
Meddela din resplan till dina anhöriga, till hemmakontoret och dina kontaktpersoner på resmålet. Lämna gärna telefonnummer så att du är anträffbar under resan. Hör av dig under tiden du är borta, ibland räcker det med ett SMS.
1.8 Mobiltelefon
Koppla ur mobilsvar när du befinner dig i utlandet. Stäng även av all datatrafik i mobilen för att slippa dyra telefonräkningar. Lägg in ICE (In Case of Emergency) i telefonens kontaktlista där du skriver upp telefonnumret till en nära anhörig i Sverige om olyckan skulle vara framme. Detta är en internationellt känd kod som används om man måste få tag i en persons nära anhöriga. Se om det finns några bra appar att ladda ner för resan. Glöm inte att ta reda på om det behövs adapter.
2 Resan
Om ditt flyg blir försenat eller inställt, eller om ditt bagage kommer bort så ska du i första hand ta kontakt med flygbolaget för att kräva ersättning. Konsumentverket har information om dina rättigheter som resenär. Du kan även ta kontakt med Konsumentverket för att få vägledning kring dina rättigheter.
Flyg – Hallå konsument – Konsumentverket
2.1 Handbagage
Packa stöldbegärlig egendom som t.ex. mediciner, resehandlingar, kamera, smycken, datorer, ömtåliga föremål och viktiga arbetsdokument i handbagaget. Tänk på att det är förbjudet att förvara vassa föremål i handbagaget som t. ex nagelfil, sax eller fickkniv. Det kan också vara bra med lättare ombyteskläder och lite toalettartiklar om ditt incheckade bagage kommer på avvägar.
Packa ditt bagage själv och lämna det aldrig obevakat. Ta aldrig med någon annans egendom genom tullen. Var försiktig med att ta emot presenter utomlands.
Förse din väska med ett TSA-lås så slipper väskan bli uppbruten och förstörd i tullen.
2.2 Märka bagage
Använd en neutral dubbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk bagaget med din vistelseadress och telefonnummer på resmålet. Inuti bagaget fäster du en tydlig lapp med namn och övriga uppgifter till Sverige.
Var extra vaksam på flygplatsen och vid incheckning på hotellet.
Tjuvar passar på när du är upptagen med annat, t.ex. med att handla på taxfree eller vid incheckningen på hotellet.
2.3 Allmänna råd
Försök att smälta in i gatubilden. Var försiktig i ditt uppträdande. Ta hänsyn till resmålets seder och bruk.
Gå inte nära körbanan då rånrisken är störst där. Bär inte heller bagage ut mot körbanan. Ha alltid legitimation eller pass med dig. Förvara plånboken där du känner den.
Bär inte med dig mer pengar än du behöver under dagen. Var försiktig mot personer som vill hjälpa dig vid kortautomater.
Använd hotellets säkerhetsbox eller kassaskåp.
Var särskilt försiktig med glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött. Undvik kranvatten (isen i drinken) och juice. Drick mineralvatten eller annan buteljerad dryck. I vissa länder bör man borsta tänderna i mineralvatten.
Lämna inga värdesaker i garderoben på restauranger, pubar och liknande ställen. Tänk också på att en kavaj eller handväska som hänger på stolsryggen är lätt att stjäla.
Skriv aldrig under en handling som du inte förstår, inte ens en polisanmälan på ett främmande språk.
2.4 Hotellet
Gå gärna, om möjligt, tillsammans till respektive hotellrum första gången varje dag och kontrollera att det är tomt. En resebrandvarnare och ett enkelt dörrlarm kan öka tryggheten.
Om du inte beställt ”room service” eller väntar besök av någon känd person, kontrollera med receptionen innan du öppnar om du inte på annat sätt kan identifiera den som knackar på. Skriv gärna upp vilka rumsnummer och telefonnummer dina kollegor har. Försök om möjligt få rum nära varandra.
Memorera var du har närmaste nödutgång och kontrollera att den inte är låst eller blockerad.
2.5 Biltransport
I många länder är det klokt att inte köra själv.
I vissa länder måste du ha ett internationellt körkort med dig för att få köra bil. Detta ordnar du hos Riksförbundet M Sverige före resan.
Om du måste hyra en bil, anlita kända hyrbilsfirmor. I tjänstereseförsäkringen finns ett ansvarsskydd som omfattar skadeståndskrav som riktas mot dig som förare av en bil hyrd i utlandet, om kravet kommer från någon annan än biluthyraren/bilägaren. Tjänstereseförsäkringen ersätter även skadat eller förlorat bagage samt sjukvård utomlands vid olycksfall om inte bilens trafikförsäkring ersätter detta. Försäkringen ersätter däremot inte skador på själva hyrbilen. Självriskeliminering eller självriskreducering kan då vara bra att teckna.
Följ trafikreglerna, se upp för liftare och ”olyckshändelser” vid sidan av vägen. Kontrollera att baksätet är tomt innan du kliver in i bilen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster.
Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Töm bilen på dina värdesaker.
Använd väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar. Undvik ”svarttaxi”. Gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Sitt i baksätet.
3 Hemresan
I vissa länder kan du köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika. Kontrollera att införsel är tillåten eller be en läkare utfärda ett intyg på medicinen du avser att ta med dig.
Kontrollera även ranson av alkoholhaltiga drycker samt hur mycket du får inhandla och ta med hem. Du kan hitta hos Tullverket.
Varor med särskilda regler – Tullverket
3.1 Om något inträffar
På kontorstid går det bra att kontakta oss på Kammarkollegiet om du har några frågor eller om du har råkat ut för en skada även om du befinner dig i utlandet.
Telefon: +46 54 22 12 00
E-post: forsakring@kammarkollegiet.se.
Vid akuta situationer utanför kontorstid eller om du inte får kontakt med oss kan du kontakta Falck Global Assistance.
Telefon: +46 8 587 717 49
E-post: fga@se.falck.com
3.2 Vid akut sjukdom eller olycksfall
Kom ihåg att:
-
snarast uppsöka läkare och/eller sjukhus
-
se till att få läkarintyg och spar kvitton på egna utlägg
-
vid allvarlig sjukdom eller olycksfallsskada kontakta Falck Global Assistance för att få hjälp med exempelvis betalningsgarantier till sjukhus utomlands, hemtransport m.m.
Skicka in en skadeanmälan till Kammarkollegiet.
3.3 Resgodsförsening
Kom ihåg att anmäla händelsen till transportören och begär ett försening intyg eller intyg om skadat bagage (PIR-rapport). Kräv ersättning direkt av flygbolaget.
Försäkringen ersätter endast utgifter i samband med bagageförsening vid utresan. Förseningar behöver inte anmälas till Kammarkollegiet utan du kan göra nödvändiga inköp på plats och spara alla kvitton. Högsta ersättningsbelopp i tjänstereseförsäkringen för bagageförsening finns i försäkringsvillkoren.
3.4 Vid stöld, rån eller överfall
Kom ihåg att genast anmäla stöld, rån och överfall till polisen på orten och begär ett intyg/kopia av polisanmälan. Vid överfall är det viktigt att du också uppsöker en läkare för bedömning av personskadan. Spar alla kvitton på eventuella utlägg i samband med skadan.
4 Efter resan
Dela med dig av dina erfarenheter. Dina kollegor/säkerhetsavdelning och vi på Kammarkollegiet kan dra lärdom av dina erfarenheter.
Skadeanmälan finns på www.kammarkollegiet.se och skickas till:
eller
Kammarkollegiet
651 80 Karlstad
5 Checklista
-
Kontrollera omfattningen på försäkringen
-
Meddela resplan och flightnummer
-
Notera/meddela telefonnummer till hotell, ambassad, konsulat etc.
-
Färdbiljetter/hotellreservationer
-
Försäkringsintyg (Swedish State Business Travel Insurance certificate)
-
Kontanter, bankkort, teleaccesskort
-
Ordnat hämtning/transport
-
Vaccination, vaccinationsintyg och vaccinationspass för Covid 19
-
Medicin/reseapotek och eventuella intyg
-
Travel Security Kit med sjukvårdsartiklar, resebrandvarnare, dörrlarm eventuellt, ficklampa. Förslag på reseapotek: värktabletter, myggmedel, desinfektionsmedel, vätskeersättning, kompresser och tejp.
-
Antecknat blodgrupp
-
Giltigt pass, visum med kopior
-
Extra legitimation, körkort och eventuellt internationellt körkort
-
Extra passfoton
-
Karta och resmålsbeskrivning
-
Studerat lämpliga webbsidor
-
Viktiga telefonnummer hemma
-
Viktiga telefonnummer borta