Tolkprov för dig med funktionsnedsättning
Har du dyslexi, synnedsättning eller annan varaktig funktionsnedsättning? Då kan du ansöka om att göra ett anpassat tolkprov. Provet äger rum hos oss på Kammarkollegiet i Stockholm.
Ansökan om auktorisation 2024 – anpassat prov
Nu kan du ansöka om auktorisation som tolk – anpassat prov. Ansökningsperioden är öppen 4 november–18 december med genomförande av prov i mars 2025.
Ansökan om speciell kompetens som rättsolk eller sjukvårdstolk - anpassat prov
Nu kan du ansöka om speciell kompetens – anpassat prov. Ansökningsperioden är öppen 4 november–18 december med genomförande av prov under våren 2025.
Anpassning vid prov
Om du har en varaktig funktionsnedsättning kan Kammarkollegiet försöka anpassa provet eller provsituationen för dig och dina behov. En varaktig funktionsnedsättning kan till exempel vara dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller en annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Anpassningsåtgärderna ska vara rimliga utifrån din funktionsnedsättning, de praktiska förutsättningarna och våra kunskapskrav. Exempel på anpassningsåtgärder är förstoring av text och höga kontraster, skärmläsningsprogram och utökad skrivtid.
Vi erbjuder bara anpassade prov till dig som har en varaktig funktionsnedsättning, tillfällig skada eller sjukdom omfattas inte.
Du måste skicka med intyg om varaktig funktionsnedsättning
För att du ska kunna söka till provet behöver du ett intyg som visar att du har en varaktig funktionsnedsättning. Intyget ska vara utfärdat av legitimerad vårdpersonal (till exempel läkare, psykolog eller logoped). Du laddar upp intyget i samband med att du gör din ansökan.
Om du har dyslexi behöver du ett intyg från en legitimerad logoped. Intyget ska visa att du har genomgått en fullständig utredning av din totala språkliga kompetens.
Om du har en synnedsättning behöver du ett intyg från en syncentral.
Intyget måste vara utfärdat i Sverige. Utländska intyg godkänns inte.