Ansök om statlig ersättning för narkolepsi

Du som drabbades av narkolepsi till följd av vaccin mot svininfluensan kan ansöka om att få din rätt till statlig ersättning prövad av Kammarkollegiet. Har du fått din rätt prövad och godkänd kan du söka ersättning för din personskada och då bland annat dina merkostnader.

Vem prövar min rätt till statlig ersättning?

Tidigare har Läkemedelsförsäkringen prövat din rätt till ersättning för narkolepsi till följd av vaccinet Pandemrix. Nu är det Kammarkollegiet som prövar din rätt till statlig ersättning och som också betalar ut ersättning för dina kostnader.

Så här ansöker du om statlig ersättning för dina kostnader

Du som har fått din rätt till ersättning prövad och godkänd av Kammarkollegiet kan ansöka om ersättning för kostnader som du har för din narkolepsi, till exempel läkarbesök och köp av receptbelagda mediciner.

 1. Ladda ner och fyll i blanketten för ansökan om statlig ersättning för narkolepsi.
  Blankett för ansökan om ersättning Pdf, 144.1 kB, öppnas i nytt fönster.
 2. Bifoga kvitton för dina vårdkontakter. Bifoga även underlag som visar vilken typ av vårdkontakt du haft, till exempel läkarbesök för förnyelse av recept.
 3. Bifoga kvitton för receptbelagda mediciner. Skriv tydligt vilken medicin du hämtat ut på respektive kvitto. Använd gärna webbplatsen Läkemedelskollen för att enkelt hämta ut en lista på dina uthämtade läkemedel de senaste 1,5 åren. Har du äldre uthämtade läkemedel så kan du hämta ut registerutdrag för dem på Socialstyrelsens webbplats.
  Läkemedelskollens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Socialstyrelsens blankett för registerutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 4. Skicka blanketten, dina kvitton och underlag via e-post till forsakring@kammarkollegiet.se eller via post:
  Försäkringsavdelningen
  Kammarkollegiet
  651 80 Karlstad

Vad kan jag få ersättning för?

Du kan få ersättning för:

 • kostnader för vårdkontakter som du har på grund av din narkolepsi
 • kostnader för receptbelagda mediciner för din narkolepsi
 • andra merkostnader på grund av narkolepsin som till exempel färdtjänst, tandvård, hjälpmedel, kläder och tvätt. Kontakta oss om du har frågor när det gäller dessa merkostnader.

Hur mycket kan jag få i ersättning?

Du får ersättning för läkarvård med mera upp till högkostnadsskyddet för allmän vård. Högkostnadsskyddet uppgår till 1 200 kronor per år.

Du får ersättning för mediciner upp till högkostnadsskyddet för medicin. Högkostnadsskyddet för medicin uppgår till 2 400 kronor per år. Under 2023 höjs beloppet till 2 600 kronor per år.

Efter en särskild prövning hos oss kan du också få ersättning för övriga merkostnader som uppstår på grund av dina skador och som är nödvändiga och skäliga såsom exempelvis färdtjänst eller hjälpmedel.

Hur får jag min rätt till statlig ersättning prövad?

Har du inte fått samband prövat mellan din narkolepsi och vaccinationen med Pandemrix så kontaktar du oss via e-post forsakring@kammarkollegiet.se

Kan jag överklaga beslutet?

Ja, du kan överklaga beslutet till Statens skaderegleringsnämnd. Överklagan ska göras inom tre veckor. Vi prövar om det har kommit in i rätt tid innan det skickas till nämnden.

Läs mer om Statens skaderegleringsnämnd

Är det sekretess på mitt ärende hos Kammarkollegiet?

Ja, det är sekretess på ditt ärende hos Kammarkollegiet. Det innebär att handlingar som rör dig bara kan lämnas ut efter en sekretessprövning.

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan senast uppdaterad: 2024-02-09